​Старости поділилися враженнями від навчальної програми

04.11.21 10:00

Впродовж семи тижнів 23 старост з громад Кіровоградської області разом із 300 колегами з усіх областей України вчилися за програмою «Кроки для старост 2021» від U-LEAD. Програма для старост включала теоретичну та практичну частини, обмін досвідом та кращими практиками між учасниками навчань. Завершальним акордом став онлайн-візит до Покровської територіальної громади Дніпропетровської області.

- Сподіваємося, що навички та досвід, отримані під час «Кроків для старост 2021», допоможуть нашим старостам гідно виконувати їх непросту роботу. Навчатися працюючи - це є один із принципів, які Програма "U-LEAD з Європою" застосовує у своїх навчальних можливостях для громад. Завдяки цьому підходу наші учасники не тільки ознайомилися з теоретичними концептами, а й практикували їх у реальних ситуаціях, - зазначив керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Кіровоградській області Олег Яременко.

В результаті учасники отримали важливі для організації ефективної роботи знання щодо правового статусу старост, антикорупційних обмежень, повноважень та інструментів, що допоможуть їх ефективно виконувати, включаючи питання взаємодії із громадянами та інститутами громадянського суспільства.

Під час практикумів учасники працювали в мінігрупах над ситуативними прикладами, що базуються на реальних робочих ситуаціях, обмінювалися досвідом та контактами.

- Особисто для мене робота на посаді старости є новою, тому навчальний курс «Кроки для старост», який організувала Програма «U-LEAD з Європою», став дуже корисним. Отримала необхідні знання щодо того, як стати ефективним старостою і які можливості для цього надає законодавство України, як староста може здійснювати повноваження в питаннях надання адміністративних послуг, виконання контрольних функцій, як ефективно співпрацювати з жителями старостинського округу, громадськими організаціями. Дякую за такий якісний навчальний курс, буду і надалі брати участь у ваших заходах, – зазначила Любов Марченко, староста Новенського старостинського округу Кропивницької міської ради.

- Я маю досить солідний досвід роботи в органах місцевого самоврядування на посаді сільського голови. Зареєструвалась на навчання тому, що з’явилось відчуття, що десь відстаю у тих законодавчих змінах, які досить швидко сьогодні відбуваються. Крім того, посада старости, це нове для нас управлінців, для членів територіальної громади. І ви знаєте, я не жалкую про витрачений час. Професійні спікери семінарів, я спочатку слухала, потім почала занотовувати, потім так «запалили», що готова була в той же час бігти і реалізовувати ідеї, які виникали. Знайомство не тільки з переліком повноважень старости, а і з інструментами їх здійснення – це було дуже практично, комунікаційні можливості в роботі старости, основний інструмент ефективного управління, – розповіла Тамара Дорошенко, староста Іванівського старостинського округу Рівнянської територіальної громади. І додала, що практичні заняття курсу, взагалі, пройшли на одному диханні, адже це було не лише засвоєння теоретичного матеріалу, а і можливість поспілкуватися з колегами.

- Буду впроваджувати здобуті навички в роботі, а ідеї, які виникли під час навчального курсу «Кроки для старост», перетворювати на плани та впроваджувати в старостинському окрузі, - сказала Тамара Дорошенко.

Зважаючи на високий запит від українських старост на навчання, U-LEAD проведе ще одну навчальну програму для іншої групи весною 2022 року. Також на базі Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Кіровоградській області плануються консультації та навчальні заходи для старост, які не були відібрані на навчання в обох програмах. Тож слідкуйте за нашими анонсами.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: