​Європа – це ми!

22.11.21 10:00

Члени євроклубу «Діамант», який працює у Мошоринській школі як філія Суботцівського центру дитячої та юнацької творчості, вивчають побут, традиції та розвиток країн європейського союзу.

Керівниця Євроклубу «Діамант» Юлія Погребняк розповіла:

- Я сама була активною учасницею євроклубу, коли навчалася у школі. Багато знань отримала про Європейський Союз та відносини Україна – ЄС, про підтримку євроінтеграційних прагнень України. Щорічно у травні в рамках святкування Дня Європи, кожна школа презентувала одну з країн Євросоюзу. Зараз в час інформаційних технологій встановлюються партнерські стосунків із європейськими молодіжними організаціями, підтримуючи курс України на інтеграцію в європейські структури.

- Основна мета, над якою працює наш євроклуб – це розширення знань про країни Європейського Союзу, усвідомлення спільних європейських цінностей, налагодження співпраці молоді з ровесниками з інших європейських країн. Ми вивчаємо історію, культуру та традиції, як країн ЄС, так і України. Беремо участь у молодіжних практичних семінарах і конференціях, засіданнях членів євроклубів, де обговорюємо актуальні питання, пов’язані з відносинами між ЄС та Україною.Майданчиком для спілкування євроклубівців є сайт «Євроклуби в Україні», де публікуються новини про діяльність євроклубів, обговорення їх ініціатив, обмін досвідом тощо.

Проводимо виставки фотографій, малюнків, плакатів, конкурсів, випуск інформаційних матеріалів, стінгазет, європейських куточків у класах і бібліотеках на теми, пов’язані з Європою та Європейським Союзом.

У цьому році наш євроклуб вперше долучився до відзначення Всесвітнього Дня Гідності під егідою Global Dignity Day: Ukraine. За наданими матеріалами від EdCamp Ukraine було проведено відкрите заняття, учні переглянули мотиваційні відео. Грали у гру присвячену боротьбі з корупцією «Непідкупність». Дізнались більше про принципи доброчесності і торкнулись ще безлічі аспектів гідності. Дуже приємно було отримати сертифікати і сувеніри.

Щорічно беремо участь у Єврофесті.Відзначення Дня Європи в Україні – це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Вихованці Суботцівського центру дитячої та юнацької творчості долучились до Всеукраїнського творчого фестивалю «Єврофест 2021», організаторами якого були Український державний центр позашкільної освіти спільно з Комунальним закладом позашкільної освіти «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості». Популяризувати європейські цінності у молодіжному середовищі нам видалася нагода у конкурсі «Квіз країнами Європи», який проходив в онлайн-форматі. І цього року серед 24 команд-учасниць, учні ОНЗ Мошоринська ЗШ І-ІІІ ст. представляли країну Німеччину і зайняли ІІІ - місце у загальному заліку; ІІ – місце у конкурсі відео «Власний погляд» та І – місце за презентаційний постер.

Що говорять про сам Єврофест його учасники та учасниці із Суботцівського центру дитячої та юнацької творчості.

– Цінності кожної людини та кожної країни – це найголовніше в нашому сучасному світі, - розповідає Владислава Кіслінська. – Я мрію, щоб у нас освіта була, як у Німеччині, економіка, як у Данії, а безпека, як у Швейцарії.

- Хочемо змінювати нашу країну аби досягнути Європейського рівня в усьому, - зазначила Єлизавета Кобець.

- Взявши участь у Єврофесті я дізналася багато нового про інші країни Європейського союзу та їхні стосунки. Тема європейської інтеграції - це спільне бачення, спільні дії та сильніша Україна, - так вважає Наталя Нечитайло.

- Кожного разу відкриваю Європу по-новому. Це люди, традиції, звичаї культура і щасливе життя. Наша мрія – це сильніша Україна, - зазначив Олександр Багрій.

Минулого року в обласному конкурсі «Мистецтво жити з людьми та серед людей, присвяченому відзначенню Міжнародного Дня толерантності та загальнонаціональній акції 16 днів проти насильства, вихованка євроклубу «Діамант» Єлизавета Кобець зайняла ІІІ місце за вагомий внесок європейських цінностей у молодіжному середовищі.

авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: