​Історія однієї фотографині

30.11.21 10:00

Анюта Григор’єва народилася у селі Трепівці. Зростала звичайною дівчинкою, тільки помічала все прекрасне і відкладала у своїй пам’яті, для чого це їй було потрібно, вона не розуміла, але так складалось. Про те, як звичайний фотоапарат, подарований чоловіком, визначив професію її життя, вона нам розповість.

- Ще коли я навчалася в школі, в моїх планах на життя не було ні Знам’янки, ні фотографії. Вищу освіту отримала в Кропивницькому, навчалася на факультеті іноземних мов. За час навчання вийшла заміж і переїхала в «місто залізничників», до чоловіка.

- Коли ж все вирішили зайнятися фотозйомкою?

- Як у багатьох жінок, мої плани на майбутнє почали трансформуватися в декреті. У мене реально є немов дві частини життя: «до» - це до народження дитини і «після» - відповідно, після того, як я стала мамою. І це не якась зірка мене осяяла. В мене просто почало змінюватись оточення. З’явилися люди, які мені показали життя під тим кутом зору, який відрізнявся від звичного мені. Завдяки ним почалися зміни в моєму світогляді. І так склалось, що з усіма цими людьми мене звела донька. Не знаю, що б нас об’єднало на тому етапі, якби не розмови про «зубки», грудне вигодовування та книги Петрановської…

Однією з цих людей є Іра Варакута, керівниця регіонального осередку Громадської організації «Інша Жінка». Саме вона підштовхнула мене до того, щоб я врешті-решт пов’язала свою діяльність з фотографією. У 2018 році вона створила фотостудію «Варакутики» і запросила мене до себе у якості фотографа. На той момент в мене вже протягом кількох років був фотоапарат Nikon, який мені колись на день народження подарував чоловік, і який я таскала з собою практично скрізь. Це помітила Іра і неодноразово говорила мені, що в мене добре виходить і мені варто було б розвиватися в цьому напрямку. Але до створення студії «Варакутики» я не фотографувала нікого, окрім подружок.

– Ость так легко, купи фотоапарат, і ти вже фотограф?

- Це досить складно. В кінці 2018 року я починаю фотографувати «чужих» людей. Досвіду на той момент в мене було дуже мало, довелось набити чимало шишок. Бракувало навичок у роботі з клієнтами. Але це я розумію зараз, а тоді здавалось, що мені море по коліна і все виходить суперово. Мені було цікаво вивчати програми для обробки фотографій, я опанувала Фотошоп і Лайтрум. З ними працюю і досі, але в їхніх можливостях розібралась вже значно глибше.

Чим більше досвіду я набиралась, тим гостріше відчувала, що мені не вистачає знань. Тому штудіювала Ютуб вздовж і впоперек, скачувала різні курси по фотографії, зареєструвалась на купі форумів фотографів, почала виставляти на деяких платформах свої знімки і раділа кожному лайку. Звісно, була і критика…

У 2019-му році я займалась фотографією на півсили. Мені було дуже цікаво, але я соромилася заявляти про себе, як про фотографа, в голос. Мені бракувало впевненості в тому, що я виконую свою роботу на достойному рівні.

- Все ж таки, крім онланй-занять, ви десь навчалися?

- Я хотіла піти на навчання не в онлайні, а щоб спілкуватися з учителем вживу, вже промоніторила, хто проводить навчання для фотографів у Кропивницькому, але мені чогось не вистачає, щоб втілити свою мрію в життя. Можливо, просто рішучості.

На початку 2020-го я все-таки наважилася розпочати навчання саме в тому форматі, якого мені так хотілося. І пішла на індивідуальне навчання по портретній фотографії. Віддала за нього практично всі гроші, які мені вдалось зібрати за попередні півроку, працюючи фотографом на сімейних святах. Протягом місяця я їжджу до Кропивницького. Відкриваю для себе новий світ фотографії. Це був зовсім інший рівень організації зйомки, спілкування з клієнтом та, власне, ставлення до своєї роботи. Тоді я вперше побувала у колі людей, які живуть фотографією, а не просто підробляють цим. Це був потужний поштовх у потрібному мені напрямку.

Хочеться в якусь смішинку загорнути те, що сталось далі, але нічого кумедного на думку зараз не приходить. Справа в тім, що я вже літала у хмарах, уявляючи, як гарно підуть мої справи після цього навчання… І ось, повертаюсь я додому з останнього заняття. Їду в автобусі. Надворі вечір 11 березня 2020 року. І чую, люди говорять про якийсь карантин… Про те, що закривають навіть дитячі садочки. Я не розумію, в чому справа, беру телефон і прямо в дорозі гуглю… Думаю, можна не продовжувати, всі ми пам’ятаємо, як розвивалися події далі. В Україну прийшов Covid-19. Кілька місяців не було навіть нормального транспортного сполучення. Люди скупляли гречку, сіль і туалетний папір, їм було явно не до свят та фотосесій. Відчувається, що від тих потрясінь ми остаточно не оговтались ще й досі.

Тож 2020-й рік в плані роботи був для мене не дуже вдалим, оскільки в першій половині року я сама часто змушена була відмовляти людям, хоча бажаючих запросити до себе фотографа було й без того небагато. Чесно скажу, я тоді дуже боялася знаходитись у місцях з масовим скупченням людей, та ще й у закритих приміщеннях. В цьому й була причина відмови. Знаю, що дехто на мене образився за це дуже сильно.

– Коли ж уперше впевнено заявили про себе, як професійний фотограф?

- 2021-й рік – рік, коли я вперше спокійно і впевнено заявляю про те, що я – фотограф. Я вже як риба у воді почуваюся в компанії інших фотографів, наладила комунікацію з колегами. З багатьма ми товаришуємо та обмінюємось досвідом, це круто. В мене достатньо досвіду та знань для того, щоб надавати людям якісний продукт. Я вже не боюся, що мені нічого буде знімати на хрестинах, якщо дитина всю церемонію проплаче. Я знаю, з чого починається підготовка до сімейної фотосесії, на що ми звертаємо увагу першочергово, а чим можна знехтувати. Я набагато краще, ніж рік тому, розбираюся в стилі, тому я без проблем допомагаю дівчатам збиратись на індивідуальні зйомки. Тепер я розумію, що комунікація з клієнтом грає величезну роль, і стараюся зробити так, щоб кожна людина почувалася в мене на зйомці комфортно, змогла розкрити себе і пішла з фотосесії у піднесеному настрої.

– На сьогодні, кожен другий фотограф, який має сучасний телефон. Тож таку продукцію складно продавати?

- Насправді робота фотографа – це не просто кнопочку на фотоапараті натиснути. Для того, щоб отримати якісну з технічного боку фотографію, в наш час достатньо мати одну з останніх моделей айфона. Але за фотографією, на якій спиняється погляд, зазвичай стоїть багато роботи, про яку не здогадується пересічний глядач. Тут грають роль локація, поєднання кольорів, гра світла та тіні. І в цьому фотограф має розбиратись, якщо він хоче, щоб гарні знімки виходили, коли йому того захочеться, а не були випадковістю. До того ж, фотографи полюють на емоцію. Одразу уточнюю, що емоція – то не тільки сміх. У нас з вами їх багато. А ще вони мають вміти відчувати свого клієнта. Розуміти, що для нього важливо. Зчитувати, який кадр його зачепить… А ще, якщо ти комерційний фотограф, ти маєш вміти продавати продукт своєї праці, просувати його… Словом, бути різнобічно розвиненою людиною і без упину навчатись.

- Що найбільше любите фотографувати?

- Напевно, у кожного фотографа рано чи пізно настає в житті момент, коли йому треба обрати, в якому напрямку він піде далі. Буде він весільним фотографом, чи нью-борн, чи сімейним і т.п. Це стається тоді, коли ти розумієш, що неможливо охопити всі сфери, якщо ти хочеш бути дійсно професіоналом своєї справи. Це вимагає глибокого занурення в той напрямок, який ти обираєш. А це значить, що цьому треба приділяти багато часу та грошей, щоб навчатись у кращих з кращих. Я поки що не відмовляюсь від репортажних зйомок, це основна частина замовлень – люди часто замовляють фотографа на сімейні свята. Але це не мій улюблений вид зйомок. В мене є два пріоритетних напрямки, ніжно люблю їх обидва й «любимчика» обрати з поміж них ніяк не можу - це сімейні фотосесії та індивідуальні жіночі зйомки. Сімейні я обираю за любов, яку я там бачу, за щирі емоції дітей. Обожнюю їх фотографувати. А індивідуальні жіночі зйомки за що люблю? Це складно пояснити на словах, це треба відчувати. Для жінки фотосесія – то джерело емоцій. А емоція для неї – то як пальне, на якому вона потім гори звернути може. І я люблю дарувати ці емоції. Сприяти глибшому пізнанню себе… І ще хочу додати, що у фотографів свій погляд на красу, тож щось таке, що ви в собі не сприймаєте, фотограф може показати вам з іншого боку, як вашу родзинку, яка вирізняє вас з поміж інших людей, робить вас унікальною. Запрошую бажаючих до себе на фотосесії!


спілкувалася Катерина МАТКО, фото Анюти ГРИГОР’ЄВОЇ



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: