​Улюблена справа переросла в захоплення всього життя

22.12.21 12:16

Засновника громадської організації «Гурт ковалів» Вадима Кучера добре знають жителі Суботцівської територіальної громади. Він талановитий коваль, його роботи прикрашають центри села Суботці та Мошорине. Біля Суботцівського сільського будинку культури встановлено арт-об’єкт «Вишивана моя, Україно!». У селі Мошорине виготовили пам'ятник ліквідаторам наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Вадим розповів як обрав таку нелегку справу, та як вдається підкорювати метал і перетворювати на шедевральні роботи.

В школі Вадим навчався без особливих успіхів та коли вступив до училища, то вчився старанно та закінчив його з відзнакою. Отримав спеціальність монтажника–газоелектрозварювальника. Планував вступити до інституту, але захворіла мама, тож довелося йти працювати.

Свою трудову діяльність розпочав у кузні у рідному місті, де працював під наставництвом двох майстрів, які дали Вадиму навички непростої професії коваля, яка стала справою всього життя.

Невдовзі він заснував власну справу та відкрив кузню. Що тільки не кували його руки, це і садові меблі, і предмети інтер'єру, ажурні огорожі, решітки на вікна та балкони, ковані меблі та багато іншого. Будь-яку річ з металу може виготовити талановитий майстер.

Так склалася доля, що Вадим одружився і переїхав до міста Знам'янки. Там і продовжив власну справу, заснував громадську організацію «Гурт ковалів». Збільшилася команда працьовитих та ініціативних людей, яких об'єднує бажання творити красу з холодного металу. Завдяки спеціальним технікам, вони створюють неповторні шедеври та дивовижні композиції, які характеризуються не тільки красою, а й надійністю, довговічністю і міцністю.

У 2021 році Вадим Кучер отримав багато подяк та звання «Гордість міста Знам'янка». Адже він створив багато інсталяцій та фотозон для міста. «Мир крихкий», паровозик для дітей, крісло бажань, кована писанка, лава закоханих, велосипед, пам'ятник медикам, віршована алея, лавочки у вигляді книг та багато іншого.

Також його роботи є по всіх куточках України. Наприклад, на прохання жителів села Ятрань Новоархангельського району, виготовив пам'ятник жертвам голодомору. Підтримали боксерський клуб «Надія України», зробили навіс та лавочки біля входу до приміщення. Також регулярно гурт ковалів бере участь у святкових ярмарках, виїжджає зі своїми інсталяціями та популяризує ковальське мистецтво.

Вадим не тільки сформував свою професійну команду ковалів, а й познайомився з жителями Суботцівської громади. Є шанувальники кованого мистецтва, які навіть просто приїжджають на екскурсію у кузню, подивитися, як відбувається сам процес ковки.

Постійно працюючи з людьми він проникається їх мріями, переживаннями, радістю і смутком, допомагає мудрими порадами. Бо розуміє, як важливо, коли є хтось, хто тебе не тільки зрозуміє, а й допоможе.

Має Вадим добру вдачу та співчутливе серце. Це знають всі, хто з ним працює та знаходиться поруч. Не може жити без добрих справ. Разом зі своїми однодумцями займається волонтерством, допомагає інвалідам, дитячим садочкам.

Регулярно проводяться екскурсії для школярів у кузню. Діти із захопленням спостерігають, як вмілі руки майстрів перетворюють метал на справжні витвори мистецтва. Особливою активністю та завзятістю відзначаються дівчатка. Вони пробують кувати і їх це захоплює більше ніж хлопців, що дуже дивно виглядає, адже ковальство вважається суто чоловічою справою.

До речі, у гурті ковалів є також і жінки. Вони займаються фарбуванням, допомагають з інсталяціями та слідкують за порядком у майстерні.

Вадим розповів, що благодійність приносить йому душевний спокій та надихає на подальшу успішну та плідну працю. Ідеї приходять до нього звідусіль. Будь-яку непотрібну металеву річ може перетворити на шедевр.

У своєму арсеналі має ще декілька цікавих проектів, які планує завершити до кінця року та подарувати знам'янчанам.

Взагалі Вадим планує передати свій досвід підростаючому поколінню, щоб ковальство жило та процвітало на Україні. Одним із наполегливих учнів є його син. Змалечку він був поряд з татом і навчався ковальській справі. А зараз, коли він став майже дорослим, то всі свої вихідні проводить у кузні і разом з батьком створює металеві витвори мистецтва.

Коли запитала у Вадима, в чому ж секрет його успіху, то він відповів, що головний успіх у житті – це коли все добре і у родині, і на роботі, та коли твоя праця приносить задоволення тобі самому та цікава для громади.


авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: