​Найкращий час для вакцинації від covid-19 - це сьогодні

30.12.21 10:00

Лікарі наполягають, що лише щеплення проти COVID-19 гарантує захист від госпіталізації і смерті від коронавірусу. Українці масово вакцинуються проти коронавірусу. Втім, частина людей відмовляється щеплюватися через страх побічних реакцій.

Як працюють вакцини, де і коли можна вакцинуватися наша розмова з виконуючим обов’язки директора КНП «Знам'янський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Миколою Коноваленком.

- У приміщенні міського Палацу культури (вул. Грушевського, 30, м.Знам'янка). З 9.00 до 13.00, щодня – у будні, вихідні та святкові працює пункт вакцинації. Кількість бажаючих вакцинуватися постійно збільшується. З моменту початку вакцинальної кампанії наш центр отримав чотири види вакцини - векторну (рекомбінантну) AstraZeneca,інактивовану (вакцину з неактивним вірусом) CoronaVac,мРНК-вакцини Pfizer та Moderna. Усі вакцини, схвалені ВООЗ для екстреного застосування, захищають від важкого перебігу. Вакцинація дає певну інформацію для імунної системи, яка розпізнає вірус, виробляє антитіла, пом’якшує перебіг захворювання, зменшуючи до мінімуму летальні випадки.

Доведено, що ризик захворіти у невакцинованих у шість разів вищий у порівнянні з тими, хто отримав дві дози вакцини.

- Якщо мРНК-вакцина того самого виробника недоступна, для другого щеплення можна використати вакцину іншого виробника?

- У випадку коли перше щеплення проведено вакциною Moderna, друге — можна робити Comirnaty/Pfizer-BioNTech та навпаки. Інтервал між першою і другою дозами становитиме 28 днів. Комбінування вакцин Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech є безпечним та ефективним.

- Чим ризикують невакциновані українці?

- На другому році пандемії коронавірусу статистика залишається невтішною. Міністерство охорони здоров’я звітує про більш як 12 тисяч нових випадків COVID-19 за добу. Лікарні знову заповнилися хворими, і під потреби ковідних пацієнтів віддають інші відділення. Статистика свідчить, що практично всі госпіталізовані не мають щеплення.

- Чи потрібно робити тести на антитіла до коронавірусу, щоб дізнатися, чи є у вас імунний захист від нього?

- У цьому не бачу ніякого сенсу. Антитіла є не єдиною ланкою захисту від COVID-19. Є ще клітинна імунна відповідь, яка зберігається довше та яку тест на антитіла не визначить. Це означає, що у вас може бути низький рівень антитіл, але при цьому непоганий захист від вірусу завдяки клітинному імунітету. Або навпаки, перша доза вакцини може дати високий рівень антитіл, але гарний захист з’явиться лише тоді, коли запрацюють інші ланки імунітету. Перед вакцинацією рекомендовано кожному проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, так як кожен організм індивідуальний, а у когось є і супутні захворювання.

- Діють нові правила міжрегіональних перевезень. Чи можуть ті, хто перехворів використати у транспорті довідку про одужання?

- COVID-сертифікат на підставі одужання передбачений і діє він 180 днів.

- Якщо людина має протипоказання до щеплення, чи може вона показати таку довідку для міжрегіональних поїздок?

- Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19. В Україні людей, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення, менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини. Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації. Наразі громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами.

- Де можна взяти довідку про отримання першої дози вакцини?

- Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати сімейний лікар, і її можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

Бережіть себе та будьте здоровими.


Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: