​Нове меню у школах: освітяни Суботцівської громади налаштовані оптимістично

20.01.22 10:00

Про здорове харчування у школах вже тривалий час говорять на державному рівні. А нині не тільки говорять, а й почали запроваджувати. З 1 січня у навчальних закладах Кіровоградщини, як і по всій країні загалом, мають рахувати калорії, пропонувати дітям більше сирих овочів, менше цукру і солі. Під забороною ковбаси, продукти, що містять консерванти та ароматизатори, річкова риба та не пастеризоване молоко.

Наталія Володимирівна Суржко, директорка школи у селі Казарня, Суботцівської територіальної громади налаштована дуже оптимістично:

«Нині ми відчуваємо підтримку відділу світи, нам допомагають розібратися у цих нововведеннях. Ми отримали всю інформаційну базу, нові норми та меню. І вже починаємо все це запроваджувати.

Якщо порівнювати старе та нове меню, то нове, звісно, корисніше. Але мені здається, що діти не одразу звикнуть до нього. Адже там зменшується кількість хліба, є обмеження на сіль та цукор. Однозначно, школярам буде важко призвичаїтися. От, наприклад, салат із сирого буряка. Як його їсти без звички? На це потрібен час».

Щодо постачальників продуктів у школу, то Наталія Володимирівна зазначає, що привозять все якісне, тож проблем і нарікань немає. Закупівля відбувається за кошти громади, відповідно до виграних тендерів. Овочі також можуть принести батьки, але не більше того.

«Нове меню ми тільки вводимо. А все нове завжди сприймається трохи насторожено. Але те, що воно корисніше – це однозначно. Може й краще так буде, може діти поступово звикнуть. У нас буде перехідний період. Кардинальні зміни відбудуться поступово», - додає Наталія Суржко.

Оптимізм колеги поділяє і Олег Володимирович Тарасюк, директор школи №2 у селі Богданівка, Суботцівської ТГ:

«Нам ніколи не давали так багато кухонного обладнання, як у цьому навчальному році. Скільки я працюю, такого не пам’ятаю. Якби ще його встановити правильно і я думаю, що харчування дійсно стане кращим. Зрозуміло, нічого гарантувати не можемо, ніхто не знає, як воно вийде, але я сподіваюся, що з новим обладнанням нам все вдасться. Наразі маємо нові плиту, м’ясорубку, протирочну машину. Чекаємо ще витяжку. Наші кухарі, щоправда, навіть, коли навчалися, такої техніки не бачили. Але вони молоді, освоять. Нам навіть пральну машину купили, ми про це навіть подумати не могли. Але все ще не встановлено. Сподіваємося, що нам допоможуть професійно встановити всю цю техніку».

Щодо нового меню Олег Володимирович має однозначну думку – правильний режим харчування є важливим для кожної дитини:

«Я взагалі думав, що буряк, який нам дають у їдальні, сирий, а він виявляється варений. Я від цього далекий. Але я тільки за, спробувати щось нове, мені б цього дуже хотілося. Наскільки я знаю, всі школи отримали однакове меню, воно розраховане по калоріях та грамах. Сподіваюся це на краще. Цього дуже хочеться, тому я за нововведення. Я знаю, що поки ти їси в їдальні, дотримуєшся правильного режиму харчування. В інших країнах є школи, де діти приносять їжу з собою. Мені здається, це не вихід. Все одно це не здорове харчування. Раз приніс, два – не приніс, сухариками перебився. А перекуси ні до чого доброго не приводять.

Тож, я вважаю, що це дуже добре. І, сподіваюся, все на краще. Наразі я налаштований дуже оптимістично».


Спілкувалася Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: