​Чому жінки бояться визнати себе постраждалими від домашнього насильства?

26.01.22 10:00

Головна юристка відділу Знам’янського бюро безоплатної правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Волохова розповіла, що до відділу звертаються за допомогою з питань домашнього насильства жінки рідко. З початку року зареєстровано вісім випадків. Більшість консультується в телефонному режимі і навіть не вказують з якого населеного пункту. На основі цих даних можна зробити висновок, що в сім’ях все гаразд. Нема звернень – нема проблеми. Але це зовсім не так.


На жаль, навіть сьогодні домашнє насильство, які вчиняє один або кілька членів родини над іншою людиною, вважається «сміттям, яке не слід виносити з хати», – розповідає правозахисниця. Але домашнє насильство не є «приватною справою», а грубим порушенням прав людини.

Серед найпоширеніших причин замовчування насильства – це суспільний осуд. Страх почути від своїх родичів, друзів та знайомих фрази: «Якщо у тебе проблеми в родині, то ти погана дружина», або «Якщо терпиш насильство над собою, значить тебе це влаштовує», «Б’є – значить любить», змушує жінок приховувати своє становище.

Крім того, жінка може боятися визнати себе особою, що постраждала від домашнього насильства, бо відтак зробить висновок, що життя не склалося й вона сама у цьому винна. Давні стереотипи ламають долі жінок та їхніх дітей. На додаток, постраждалі мовчать і терплять, бо не знають до кого звернутися, де шукати допомоги.

Альона Волохова, яка надає правову допомогу постраждалим від домашнього насильства, каже, що спілкування з цією категорією людей має певні особливості. Звертаються люди за допомогою, як з міста Знам’янки, так і з

- Для ефективного надання правової допомоги важливо не тільки якісно проконсультувати особу в контексті юридичних наслідків, які тягнуть випадки домашнього насильства, але й налагодити комунікацію з нею та врахувати її психологічні особливості, – наголошує фахівчиня. – Важливо в процесі комунікації дати зрозуміти постраждалій особі, що вона не винна в тому, що відбувається, та будь-яке насильство є неприпустимим. Б‘є – значить стаття 121, 122, 125, 126 та 127 Кримінального Кодексу України, а ніяка не любов. Правова допомога постраждалим від домашнього насильства – це завжди більше, ніж скласти позовну заяву і виступити в суді. Людям необхідна підтримка, співчуття і розуміння ситуації».

Не менш важлива й правопросвітницька робота. Адже нерідко люди не розуміють, що стикаються саме з домашнім насильством. У суспільстві існує думка, що домашнє насильство – це заподіяння тілесних ушкоджень. Однак, відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначено чотири форми домашнього насильства: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Погрози також вважаються насильством. Дитина, яка безпосередньо не зазнала домашнього насильства, але стала свідком насильства щодо іншої особи, наприклад, своєї матері, також є постраждалою.

- Яким буває фізичне насильство?

- Заподіяння шкоди людині через фізичний контакт. Це можуть бути ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі та нанесення побоїв. Мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, в тому числі використовуючи зброю, ножі, чи інші предмети. Незаконне позбавлення волі, наприклад – замикання в кімнаті. Залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, наприклад – свідома відмова надати хворому ліки. Заподіяння смерті, вчинення інших насильницьких дій: примус вживати алкоголь, наркотики через обман чи застосування сили.

- Що таке сексуальне насильство?

- До цієї форми належать будь-які дії сексуального характеру без добровільної згоди людини,також між подружжями. До об’єктів насильства застосовують зневажливі коментарі щодо їхньої сексуальності, небажані дотики, домагання, примушують дивитися порнографію, займатися проституцією. Ця форма також включає розбещення неповнолітніх та зґвалтування. А також інші правопорушення проти статевої свободи, чи статевої недоторканості особи, як от використання важелів економічного чи психологічного впливу, щоб примусити людину до статевого акту.

- Що в себе включає економічне насильство?

- Умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними. Контроль над фінансами іншої людини. Залишення без догляду чи піклування. Перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації. Заборону працювати,навчатися, примушування до праці та інші правопорушення економічного характеру. Кривдник може обмежити право особи задовольняти її потреби, а також принижувати її, вказуючи на власну матеріальну перевагу; примушувати до заняття проституцією, жебрацтвом, крадіжками.

Економічне насильство часто важко припинити, оскільки людина, яка зазнає насильства, може бути цілком позбавлена ресурсів для самостійного життя і залежна від допомоги сторонніх.

- Як розпізнати психологічне насильство?

- Психологічне насильство включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Наприклад, якщо вас чи ваших дітей удома систематично ображають, критикують усе, що ви робите, принижують, ігнорують, не дають самостійно ступити кроку, ви не можете самі обрати коло спілкування, розпоряджатися власним життям, вільно висловити свою думку – це не просто внутрішні родинні конфлікти чи модель стосунків подружжя, а насильство.

Дуже часто людина сприймає таке ставлення кривдника, як «нормальну» поведінку і «списує» на ревнощі, риси характеру тощо і вважає це наслідком своєї «поганої» поведінки.

Але замисліться: якщо через таке ставлення ви постійно пригнічені, боїтеся за себе та рідних, не можете себе захистити, дати відсіч такій поведінці, то можна впевнено говорити про психологічну тиранію.

Варто додати, що особливостями домашнього насильства є його циклічність: якщо воно з’явилось один раз, то обов’язково повториться.

Особа, яка страждає від насильства, повинна спочатку усвідомити, що вона постраждала, адже не переконавши себе – не переконаєш інших. Наступним логічним кроком будуть дії, спрямовані на припинення насильства та покарання кривдника.

– Куди звернутися людині, щоб отримати безоплатну правову допомогу?

- ЗНАМ’ЯНСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Адреса: Кіровоградська область, м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9.

Телефон: 0-800-213-103; (05233)-7-41-02.

Сайт: http://kirovohrad.legalaid.gov.ua

Наразі діють консультаційні пункти, до яких можуть звернутися жителі. Кожного другого та четвертого четверга кожного місяця фахівці надають консультації у селах Дмитрівці та Суботцях.


Авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: