​Насильство поруч. Де шукати допомоги?

31.01.22 10:00

Викликати поліцію, швидку, надати контакти інших служб допомоги, пояснити, що таке домашнє насильство, – це і не тільки може робити чат-бот щодо протидії домашньому насильству. Чат-бот це комп’ютерна програма, яка веде розмову за допомогою слухових або текстових повідомлень. Цей додаток Міністерство внутрішніх справ України запустило в Telegram із квітня 2021 року.

У чат-боті є п’ять функцій. Щоб скористатися ним, треба ввести в Telegram назву «ДійПротиНасильства».

Начальниця сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області Дар’я Гнєзділова зазначає, що основна мета чат-боту – інформувати людей про проблему домашнього насильства. Якщо ви натискаєте на інші служби допомоги – потрапляєте на урядову «гарячу лінію» з номерами телефонів: департаменту соціального захисту, Національної поліції, медичних установ, центрів соціальних служб, безоплатної правової допомоги та громадської організації «Ла Страда».

У чат-боті можна прочитати про насильство, його види, дізнатися, хто такий кривдник, що має робити поліція. Функція «План безпеки» – це покрокова інструкція, що робити у випадку домашнього насильства.

Дар’я Гнєзділова зазначила, що за 11 місяців минулого року в Кіровоградській області зареєстровано 10 тисяч 176 звернень з приводу домашнього насильства. Складено 2954 протоколи про адміністративне правопорушення на кривдників за статтею 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування» та 53 протоколи за статтею 126-1 «Домашнє насильство» Кримінального кодексу України. Кривдникам винесено 1431 терміновий заборонний припис.

- Хто може вчиняти домашнє насильство?

- Коло осіб, щодо яких застосовуються норми законодавства про домашнє насильство, є досить широким та не залежить від того, проживають вони з іншими особами разом чи окремо. Зокрема, домашнє насильство буває між колишнім подружжям; нареченими; особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебували у шлюбі між собою; особами, які мають спільну дитину; батьками і дитиною; дідом, бабою та онуками; вітчимом, матір’ю та пасинком чи падчеркою, рідними братами і сестрами. Цей перелік не є вичерпним.

«Те, що принижує честь та гідність особи, це і є насильство», – пояснює Дар’я Гнєзділова.

- Чи можуть за це посадити у в’язницю?

- Якщо за вчинення домашнього насильства раніше передбачалась лише адміністративна відповідальність, то відтепер це кримінально каране діяння. Для притягнення кривдника до відповідальності необхідно повідомляти поліцію за номером «102», навіть при поодиноких випадках образ, погроз, побоїв чи інших проявів насильства. На виклик прибудуть працівники поліції, необхідно подати їм заяву та, за наявності підстав, просити про винесення термінового заборонного припису стосовно кривдника (ТЗПСК).

Після того, як кривдника тричі і більше разів притягнуть до адміністративної відповідальності за домашнє насильство, наступного разу вже стоятиме питання про притягнення його до кримінальної відповідальності за систематичне вчинення насильства.

Домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі до 5 років, або позбавленням волі до 2 років.

- Якщо кривдник живе поруч, хто тут допоможе?

- Закон передбачає можливість відокремити кривдника від постраждалої особи. Для цього існує терміновий заборонний припис і обмежувальний припис. Терміновий заборонний припис виносять кривдникові уповноважені підрозділи органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

ТЗПСК виносять за заявою постраждалої особи, а також це може зробити за власною ініціативою працівник уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків. Він діє до 10 діб.

Обмежувальний припис діє від 1 до 6 місяців його можна продовжити через суд до року, і його видає лише суд.

Кривднику забороняють перебувати в місці спільного проживання, навіть якщо це його помешкання, обмежують спілкування із постраждалою, забороняють наближатися на певну відстань до роботи та місця проживання.

Терміновий заборонний припис дозволяє постраждалій особі залишатися вдома, у знайомому оточені – в той час як кривднику забороняють там перебувати. Постраждала особа також може скористатися соціальними послугами, які гарантує держава, зокрема – притулком для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

У будь-якому випадку варто заздалегідь потурбуватися про свою безпеку та заручитися підтримкою близьких осіб та організацій, які надають допомогу постраждалим.

У Кропивницькому будується притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, однак уже сьогодні за допомогою можна звертатися в Кіровоградський обласний центр соціально-психологічної допомоги (тел.: 093-294-60-50).

- Для оперативного отримання допомоги куди звертатися?

- Телефонуйте до поліції «102» або зверніться до найближчого відділу поліції із заявою про вчинення відносно вас домашнього насильства.

Телефонуйте на Національну «гарячу лінію» з питань запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації 080-050-03-35, 116-123 (цілодобово та безкоштовно).

Особи, які постраждали від домашнього насильства, мають право на юридичну допомогу від держави. Звертайтеся за телефоном 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно) та отримайте подальший алгоритм дій для юридичного супроводу вашої справи: від правової консультації - до представництва інтересів у суді.

Перебувати під психологічним тиском кривдника - не норма, а нонсенс. Не замовчуйте насильство, не бійтеся розвінчати міф про «ідеальне родинне життя» в очах сусідів, знайомих, чи родичів. Це може зберегти життя та здоров’я вам та вашим рідним.

Пам’ятайте, що допомогти вам є кому, але розпочати боротьбу маєте ви самі!


Матеріал підготувала Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: