​Знам’янському райавтодору – 75 років!

16.02.22 10:00

Філія «Знам’янський райавтодор» є одним із структурних підрозділів дочірнього підприємства «Кіровоградський облавтодор»ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», яка утримує та обслуговує дороги Суботцівської, Дмитрівської та Знам’янської територіальних громад.

Днями підприємство відзначило свій 75-річний ювілей.

75 років – це значний відрізок часу за яким стоять люди, їх непосильна праця, історія нашого краю та його поетапна зміна. Напередодні ювілейної дати поспілкувалися з керівником філії «Знам’янський райавтодор» Леонідом Михайловичем Маковієм, який на підприємстві працює 38 років, а керівником - 23 роки. Тож він, як ніхто інший, може провести паралель між минулим і сучасним, розповісти як було колись, і як зараз працюють, ознайомити з планами на майбутнє.

- Леоніде Михайловичу, цікаво було б почути, коли засноване підприємство, які роботи виконувало, і як змінювалося.

- За роки розвитку підприємства змінилося тринадцять керівників. В архівах знайшли книгу наказів і перший наказ датується 27 січня 1947 року, керівником тодішнього районного дорожнього відділу працював Голобородний. Контора розміщувалася у селі Дмитрівці, працювали - водій гужового транспорту Яків Харланов, конюх Максим Вакулка та майстер Гавриїл Яковченко. У 1973 році підприємство перемістилося на нову базу, де й до цього часу функціонує.

Найбільшого розвитку підприємства досягнув Іван Петрович Гришко, який пропрацював 20 років, і за його вмілого керівництва повністю було збудовано базу, придбано техніку. Підприємство було нагороджено перехідним Прапором Міністерства за зайняте І місце на державному рівні. Іван Петрович вболівав і за людей. Саме для працівників було збудовано два чотириквартирні житлові будинки.

З 1993 по 1999 рік очолював підприємство М.В.Баланенко.

- Яку територію обслуговує підприємство зараз, чи вистачає працівників та техніки?

- Зараз філія Знам’янський райавтодор обслуговує три колишні райони: Знам’янський, Світловодський та Онуфріївський, протяжність доріг складає 520 км. На підприємстві працює 74 постійних працівника, на сезонні роботи залучаємо ще 10-15 чоловік. Маємо необхідну техніку, яку утримуємо в належному стані, вчасно ремонтуємо.

Минулий рік філією виконано робіт з ремонту доріг на суму 33 мільйони.За прямими договорами з територіальними громадами та фермерськими господарствами виконано робіт на 12 мільйонів.

Користуючись нагодою хотілось би відзначити колектив працівників. Адже запорукою ефективної роботи є злагодженість, порозуміння та взаємоповага між працівниками. А також їх відповідальність до виконання поставлених завдань.Колектив міцний і згуртований, всі гарні та досвідчені спеціалісти.І які б негаразди не спіткали, але вони з високою відповідальністю виконують покладені на них обов’язки.

- Леоніде Михайловичу, які роботи виконуєте відповідно до пори року?

- Весною виконуємо ямковий ремонт, влітку та восени поточний ремонт, а з настанням зими роботи теж не меншає, - потрібно забезпечити безперебійний проїзд - розчищати дороги від снігу. На щастя техніка знаходиться у належному стані, і протиожеледною сумішшю також забезпечені у повному обсязі. У цьому році великих снігопадів не було, але за будь-яких умов намагаємося повністю забезпечити безпечний проїзд автотранспортом по дорогах місцевого значення.

- Які плани на майбутнє?

- У наш складний і нестійкий час, потрібно використати всі можливості, щоб вижити в цій скрутній ситуації, яка склалася на ринку дорожнього будівництва і зберегти колектив. Наше життя неможливе без руху, адже ми щодня долаємо кілометри, і сьогодні дуже важко уявити господарську діяльність та побут без автомобільного транспорту. Тож дороги повинні обслуговуватися і утримуватися у належному стані.

авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: