​Допомагають вирішувати життєві проблеми

22.02.22 10:00

На території Суботцівської сільської ради функціонує комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Суботцівської сільської ради, в системі якої працює відділення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю. Про те, як працює відділення, яка увага приділяється родинам та дітям, розповідає завідувачка відділення Юля Ігорівна Шевела.

Юля Ігорівна Шевела
Юля Ігорівна Шевела
- Юліє Ігорівно, на що націлюють свою роботу працівники відділення?

- Одним із пріоритетних напрямів діяльності відділення є соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Працівники відділення постійно проводять роз’яснювальну роботу, створюють умови для самостійного розв'язання життєвих проблем, що виникають у сім'ях та допомагають родинам повертатися до повноцінного життя.

На закріплених територіях працює чотири фахівчині із соціальної роботи:

Валентина Олександрівна Маляренко обслуговує територію сіл: Мошорине, Васине, Володимирівка, Новороманівка, Саблине та веде прийом у приміщенні колишньої Володимирівської сільської ради.

Тетяна Миколаївна Панасюк проводить соціальну роботу у селах Богданівка та Кучерівка, а прийом здійснює у приміщенні колишньої Богданівської сільської ради.

За Мариною Володимирівною Пащенко закріплені села: Трепівка, Зелений Гай, Копані, Топило, Долино–Кам’янка. Здійснює прийом у приміщенні колишньої Трепівської сільської ради.

Наталія Вікторівна Фостенко здійснює соціальний супровід у селах: Суботці, Казарня, Костянтинівка, Коханівка, веде прийом у приміщенні колишньої Казарнянської сільської ради.

Наші фахівці на ранньому етапі виявляють сім’ї, що опинились у складних життєвих обставинах; запобігають появі нових проблем та сприяють збереженню біологічної сім’ї. І саме фахівець із соціальної роботи у сільській місцевості є зв’язківцем між простими громадянами та всією соціальною мережею, оскільки безпосередньо контактує та співпрацює зі школами, закладами охорони здоров’я, дільничними інспекторами, сільською громадою.

- В чому полягає робота?

- Соціальна робота спрямована на раннє виявлення, облік та соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Наші працівники проводять широку інформаційно–просвітницьку роботу, щодо відповідального батьківства; по створенню прийомних, патронатних сімей та забезпечення їх соціального супроводу.

- Які ж причини найчастіше створюють проблеми у сім ях?

- Це пияцтво, безробіття, низький рівень виховного потенціалу батьків, залежність, труднощі підліткового віку, непрацездатність, захворювання дітей, конфлікти між членами родини, різні види насильства. Важливим фактором сімейного неблагополуччя також є низький рівень матеріального забезпечення.

- Скільки ж сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, перебуває на обліку?

- Протягом минулого року соціальною роботою охоплено 54 сім’ї, в яких виховується 123 дитини. Під соціальним супроводом на сьогодні перебуває 34 сім’ї. Невелика кількість сімей громади перебуває у складних життєвих обставинах через матеріальні труднощі, однак велика частина сімей мають більш соціально-педагогічні та психологічні проблеми.

- Чи здійснюєте супровід прийомних сімей, чи будинків сімейного типу?

- На території Суботцівської сільської ради перебуває під супроводом одна прийомна сім’я, в якій виховується четверо дітей та п’ять дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 28 дітей. Можу сказати єдине, що у цих сім’ях створені всі належні умови для утримання дітей та є все необхідне для забезпечення їх необхідного рівня життєдіяльності у родині.

- Чи забезпечує держава дітей сиріт житлом?

- Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа – обов’язок держави та місцевої влади. Протягом минулого року було надано послуги щодо вибору житла та оформлення власності на нього чотирьом дітям-сиротам.

- Юлія Ігорівно, які заходи проводите, щодо запобігання домашнього насильства?

- У нас розроблений алгоритм дій по запобіганню насильства за ознакою статі та протидії домашньому насильству. Фахівці надають роз’яснення що таке економічне, психологічне та фізичне насильство, куди звертатися і як протидіяти. Гендерно обумовлене насильство, яке є крайньою формою дискримінації особи за ознакою статі, залишається актуальною проблемою і переважно сприймається як насильство чоловіків над жінками. Але трапляються випадки, що від насильства за ознакою статі потерпають і чоловіки. У будь-якому випадку кожен має знати, що є законодавчі механізми та практичні заходи надання допомоги постраждалим.

- Чи приділяєте увагу навчанню фахівців?

- Звичайно, наша робота потребує відповідних знань, умінь та навичок, налагоджувати контакт як з батьками, так і з дітьми. У нас налагоджена система методичного супроводу соціальної роботи в громаді та підвищення кваліфікації фахівців. Минулого року три працівника відділення взяли участь у чотирьох навчальних заходах за ключовими напрямами соціальної роботи. За результатами навчань фахівці із соціальної роботи отримали знання та сертифікати державного зразка.

Можу з впевненістю сказати, що відділенням соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю проводиться широка та, що дуже важливо, спільна робота з усіма суб’єктами соціальної роботи, як того вимагає чинне законодавство.

Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: