​Алла Татарченко: «Головне потрібно любити те, що ти робиш»

24.02.22 10:00

«Найкраща класна керівниця, завжди цікавиться нашим життям, проблемами, знаходить підхід до кожного учня, допомагає та підтримує всі наші ідеї та починання. Кожен її урок цікавий та легко засвоюється», - такі гарні слова про вчительку української мови та літератури Аллу Іванівну Татарченко сказала учениця 11 класу Трепівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Юлія Фоменко. Її теплий відгук доповнили гарними словами й інші учні.


Приємно, коли діти люблять і поважають своїх вчителів, наполегливо здобувають знання і мріють у майбутньому освоїти професію до душі, бути корисними людям.

Алла Іванівна Татарченко працює вчителем української мови і літератури, та зарубіжної літератури у Трепівській школі, бібліотекарем сільської та шкільної бібліотек. А ще на громадських засадах здійснює екскурсії до Трепівського музею під назвою «Казка тепла і доброти». Її чудові розповіді про історію села, про відомих і талановитих жителів можна слухати годинами. Бо вона любить своє рідне село, досконало вивчила його історію, поважає односельців.

Хоч і народилася Алла Іванівна у Кропивницькому, там закінчила школу і будівельний технікум, але всі канікули і вільні дні проводила у Трепівці, у дідуся і бабусі. Зваблювала її Трепівка своєю мальовничою природою і щирими людьми.

Планувала, чи ні, облаштувати своє життя у Трепівці – не пам’ятає. То були безтурботні роки молодості. Одного разу з подружками поїхала на дискотеку до сусіднього села Казарні і там познайомилася з Сергієм. Серце підказало – це твоя доля. У 1993 році одружилися і проживали у Казарні. Алла працювала у колгоспі «Мрія» секретарем та займалася кадровою роботою. Але колгосп збанкрутів і молода сім’я маючи вже маленького сина Дмитра переїхали до Трепівки. Там займалися особистісним селянським господарством. У 2002 році Аллу запросили на роботу до сільської бібліотеки.

- На той період завідуючою бібліотеки працювала Наталія Леонідівна Сторчак, - згадує Алла Іванівна. – Вона мене багато чого навчила щодо ведення бібліотечної справи. Робота мені дуже подобалася. А коли вона пішла на заслужений відпочинок, то з березня 2004 року мене призначили завідуючою. Разом з бібліотекарем Ніною Іванівною Самсоненко ми спрямовували свої знання на індивідуальну роботу з читачами та висвітлення проблем сьогодення. Всі масові заходи координували з Трепівською школою та будинком культури, з сільською радою та дитячим садочком. Проводили постійний обхід читачів–інвалідів та людей похилого віку.

У бібліотеці працював клуб за інтересами «Любисток», проводилася тісна співпраця з місцевим фотографом–аматором Іваном Гнатовичем Білоусом. У бібліотеці діяв фото–куточок «Трепівська казка», а також проводилися масові заходи, присвячені важливим життєвим подіям та пам’ятним датам. Працювали у задоволення, брали участь у всіх районних та обласних заходах, з молоддю проводили вікторини, години спілкування.

Також при сільській раді проводила церемонії одруження.

Більше тридцяти щасливих пар одружила.

Пізніше мене запросили до школи вести групу продовженого дня. Подобалося працювати з учнями. Про свої роздуми освоїти професію вчителя поділилася на роботі. І Людмила Володимирівна Дронік, яка на той час працювала у районному відділі культури, порадила не роздумувати, а діяти. Завдяки їй тепер маю професію вчителя. У 2008 році склала ЗНО і вступила до педінституту. Роки навчання пролетіли швидко і в задоволення. Вчителька української мови та літератури Трепівської школи Галина Андріївна Хитра пішла на заслужений відпочинок і передала педагогічну естафету мені.

І ось уже чотири роки працюю вчителем, у цьому році у мене випускний клас. Одинадцять учнів в одинадцятому класі, 5 юнаків і 6 дівчат. Вже обговорюємо як організовуватимемо випускний вечір, але націлюю дітей, щоб основні зусилля спрямовували на навчання. Вдало складені іспити – це путівник до освоєння майбутньої професії. Всі учні наполегливі, щирі, добрі і талановиті. Гарно навчаються, всі різні, але дружні і доповнюють одне одного.

Захоплюється Алла Іванівна і вишивкою. Навчила її цьому мистецтву Галина Панасівна Лагно, почесна жителька села Трепівки. Її вишиті бісером рушники, ікони, картини захоплюють подих. Володіє вона і технікою вишивки хрестиком.

На питання коли все встигає, відповіла з посмішкою: «головне потрібно любити те, що ти робиш, тоді і натхнення, і гарний настрій буде завжди у поміч».

- А ще головне для мене – це підтримка рідних. Чоловік Сергій Володимирович завжди мене підтримує у всіх моїх починаннях і справах. Син Дмитро мотивував своїми успіхами та досягненнями. Закінчив школу з червоним дипломом, вдало склав іспити до ВИШу і на даний час працює у Кропивницькій міській раді.

Завжди прислухаюсь до мудрих порад колег та односельців. Люблю життя і воно дарує мені яскраві моменти.


Авторка - Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: