День місцевих виборів

25 жовт. 2020
25 жовт. 2020

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбудуться чергові й перші місцеві вибори. Одночасно. Під черговими виборами мається на увазі традиційне голосування за кандидатів у мери, голів сільських і селищних рад, під першим – те, що українці вперше обиратимуть депутатів до рад усіх рівнів від громад.

Перші вибори відбудуться в 1439 об'єднаних територіальних громадах – українці обиратимуть депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів. У тому числі й у Суботцівській громаді. Зважаючи на укрупнення районів в Україні (замість 490 стало 136) перші вибори відбудуться також у 119 райрадах. З їхнім списком можна ознайомитися в додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 14 серпня № 176.

Чергові вибори відбудуться в усіх 24 областях України, і обиратимуть на них депутатів місцевих рад та сільських, селищних, а також міських голів. Вибори міських голів (мерів) відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості. Таким чином, у населених пунктах з понад 75 тис. жителів (як от у Кропивницьому, чи інших великих містах) обраним міським головою буде вважатися кандидат, який набере 50% голосів і більше. Інакше можливе проведення другого туру. Вибори голів населених пунктів з меншою кількістю жителів відбуватимуться в один тур.

Також Центральна виборча комісія затвердила форми бюлетенів для місцевих виборів. Бюлетені для голосування матимуть різний колір в залежності від органу самоврядування, до якого відбуваються вибори. Зокрема, документи матимуть таке забарвлення:

  • блакитного кольору – з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласної ради;
  • світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;
  • світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;
  • світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;
  • кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради;
  • світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови.

Виборчі бюлетені мають бути надруковані державною мовою на однаковому папері та на одному аркуші відповідного кольору. Для територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч затверджені наступні бюлетені:


Схожа форма бюлетеня затверджена і на вибори голови населеного пункту



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: