​Успішні громади Знам’янського району – які вони?

31.08.20 10:00

Коли в селі проживає активна і небайдужа громада, а сільський голова має позитивний погляд на життя і не боїться труднощів, територія має всі шанси на успішне майбутнє. У Знам’янському районі такі громади є. Однією із них керує Людмила Олексіївна Гребеннікова, сільська голова Володимирівки.

Людмила Олексіївна Гребеннікова
Людмила Олексіївна Гребеннікова
- Людмило Олексіївно, розкажіть, будь ласка, про інфраструктуру села – чи є дитсадок, школа, ФАП? Чи вистачає обладнання, спеціалістів?

- Ми проживаємо на унікальній території. Так вийшло, що у нас дуже мало орної землі. Але в минулому тут працював цукровий завод. Це було велике успішне підприємство, люди мали стабільну роботу і територія розвивалася. Заводу вже немає, але ми намагаємося не зупинятися і дбати про все, чого було досягнуто. Наша територія об’єднує три села - Новороманівку, Сабліне та Володимирівку. І в усіх живуть люди, цілими сім’ями. На три села маємо 12 повноцінних інфраструктурних об’єктів – школи, дитячі садочки, клуби, бібліотеки, ФАПи. В минулому році була збудована амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Всі ці об’єкти мають повноцінне кадрове забезпечення, хоча спеціалісти не всі місцеві. Є лікар, а це, погодьтеся, велика розкіш для села сьогодні, не усім територіям так пощастило. Деякі вчителі до нас приїжджають з навколишніх сіл – Знам’янки, Дмитрівки, Суботців, Мошориного. Звісно, хотілося б мати усіх спеціалісів місцевих, але поки що ситуація така, як є.

Команда сільради у Володимирівці
Команда сільради у Володимирівці
- Якими досягненнями може пишатися громада села Володимирівка? Які цікаві, видатні люди тут живуть, працюють?

- У нас, як і в кожного українського села, є відомі земляки, якими ми пишаємося. І таких людей насправді багато. Так, наприклад, у Володимирівці народилася і виросла Алла Поліщук, нинішня голова Кіровоградської РДА. До сьогодні тут проживають її батьки.

Багато наших земляків стали відомими лікарями, юристами, педагогами, які працюють і в Україні, і за кордоном.

Пишаємося своїм земляком – Анатолієм Павловичем Цимбалістом. Він талановитий педагог, музикант і художник. Був директором місцевої школи, і, будучи на вислузі, досі готує дітей до ЗНО. Керував сільським хором, до сьогоднішнього дня бере участь у різноманітних художніх виставках. Це неймовірна людина.

Робочі моменти у сільраді у Володимирівці
Робочі моменти у сільраді у Володимирівці
- Чи налагоджений у громаді діалог влада-бізнес? Які підприємства підтримують соціальні ініціативи місцевої влади? Хто допомагає? Про кого варто розповісти?

- Ви знаєте, місцевому самоврядуванню, попри всі реформи, самостійно повноцінно розвивати територію неможливо. Багато допомагають нам місцеві аграрії, керівники фермерських господарств. Один з них Руслан Згривець, голова ТОВ "СЕРВІС АГРО ІНВЕСТ". Він завжди вирішує питання, які нам не під силу. Так, наприклад, потрібні були кошти на ремонт ФАПу у Романівці, ми їх отримали. За його сприяння ми придбали посуд для шкільних їдалень, музичну апаратуру для клубу. І він, і інші фермери, дбають про підсипку і грейдерування місцевих доріг. А це немалі кошти.

Людмила Олексіївна Гребеннікова
Людмила Олексіївна Гребеннікова
- Людмило Олексіївно, з якими очікуваннями ви йдете в осінь? Що отримає село від реалізації реформи децентралізації, від майбутніх виборів?

- Визнаєте, осені чекаю з острахом. Вибори, реформи, децентралізація – все це трохи лякає, бо невідоме. Але я оптимістка! Я переконана в тому, що ми повинні рухатися «в ногу з часом» і вчитися жити в умовах загальнодержавних змін. І людям про це кажу. Сподіваюся, що все, що запроваджує влада, піде громадам на користь. Нам потрібні інвестиції, але головне не втратити те, що маємо вже зараз, щоб кількість і якість послуг, якими люди користуються зараз, не погіршилися. Важливо, щоб розвивалися усі території, а не тільки ті, які ближче до центру. Та все залежить від нас самих, від нашої активної позиції, оптимізму та бажання всього досягти.

Записала Ася Цуркан – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: