​Сподіваються на мудрі рішення

07.09.20 10:00

Мине вже зовсім небагато часу і села Володимирівка,Ново-Романівка і Сабліне стануть частиною Суботцівської обєднаної громади. Які очікування? Що планують? Як сьогодні живеться громаді? Про це говоримо з сільською головою Людмилою Гребенніковою.

- Людмило Олексіївно, як розвиватиметься громада у площині реформи децентралізації?

- Дуже сподіваюся,що об`єднання буде корисним нашій громаді. Чи є побоювання? Звісно, що так, але віримо, що хоча адміністративний центр буде у Суботцях, це не позначиться на наданні послуг, благоустрої всіх територій. Важливо, щоб люди повірили: вони не десь на задвірках, а повноцінні члени громади. Є специфіка кожного села. Володимирівка не має достатньо орної землі, історично це була промислова зона, тож маємо привабливі перспективи для інвесторів щодо площ готових під будівництво чи будь-який інший бізнес. А це –робочі місця, надходження до бюджету, поліпшення якості життя мешканців. Тож очікування не тільки мої, а всіх сільчан на гарні перспективи, бо територія досить розгалужена, три села, а у них люди зі своїми потребами, які ми повинні забезпечувати.

- Чого очікують люди від об’єднання?

- Уваги до їхніх запитів і проблем, кращих умов проживання, якісну і доступну медицину, справедливий підхід до всіх територій, своєчасне надання послуг, хорошу освіту для дітей, облаштовані, освітлені вулиці, нормальне автобусне сполучення. Нічого надможливого, все, щоб людині було зручно і комфортно жити.

-- Яка інфраструктура села, цікаві, видатні люди?

- У нас три населених пункти, у кожному є соціально-культурні об’єкти. У двох селах бібліотеки, у Володимирівці – амбулаторія загальної практики і сімейної медицини, у Ново-Романівці – НВК, у селі Сабліне - філія школи села Мошориного, дошкільні заклади. Всі ми хотіли б, щоб залишилися освітні заклади, тож було прийнято мудре, виважене рішення після об’єднання для збереження шкіл. У нас надзвичайно талановиті і здібні діти, вихідці з сіл стали Героями праці, є перекладачі, юристи, посадовці, лікарі. Прославили село митці на великих сценах. Нам є ким пишатися, головне – зберігати творче надбання. Гордість села - Анатолій Павлович Цимбаліст – вчитель, художник, багатогранна людина. Його роботи виставлялися на персональних виставках, він має музичну освіту, організував тут у нас хор. Загалом незаперечний авторитет серед мешканців села,з яких більшість - його учні.

- Чи готова школа в умовах карантину, до 1-го вересня? Хто з підприємців допомагає?

- Школа зуміла швидко адаптуватися до нових реалій, підготували дітей до незалежного оцінювання, практично всі подолали прохідний поріг. Ось-ось дізнаємося, скільки випускників вітатимемо із вступом до навчальних закладів, але знаємо, що у багатьох є шанси, адже підготовка дуже якісна. Завершуємо поточні ремонти класів, хоча брак коштів відчутний. Не змогли завершити ремонт фасаду, не змогли відремонтувати спортивний зал, також потребує істотного оновлення харчоблок. Можливо не вдалося б зробити й цього, але все не так сумно, бо маємо небайдужих людей, котрі завжди готові підставити плече, надати допомогу на невідкладні потреби. Тож купують фарбу, цемент, надають техніку. Це Руслан Федорович Згривець, до речі,завдяки йому у сільських школах є посуд. Це Анатолій Леонідович Русаков, він не тільки оплачує рахунки по будівельних матеріалам, а й облаштував дорогу, допоміг трактором. Є істотна допомога від них і медичним закладам.

- Як загалом працює в умовах карантину ФАП у Новороманівці? Чи справляється?

- Тема сільської медицини, як на мене, сьогодні одна із найболючіших проблем. Скажімо, є у Ново-Романівці ФАП, приїздить і фельдшер, але у цьому населеному пункті не проживає. Хвороба ж не питається, чи ще не закінчився робочий день медичного працівника? Не завжди можна купити ліки, або потрібних нема… В амбулаторію загальної практики і сімейної медицини приїхати можна, там дуже фахова лікарка Наталя Іванівна Гречина, але з одного села до іншого автобус ходить тільки двічі на тиждень… Досі не всі мешканці та мешканки уклали і декларацію з сімейною лікаркою, тож можуть виникнути проблеми із направленням до вузького спеціаліста. Нема можливості зателефонувати сімейній лікарці. Але це тимчасові проблеми. Сподіваюся багато з них буде вирішено після об`єднання. Ми всі на це дуже сподіваємося.


Записала Надія Коленченко – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: