​Радіти перемогам маємо разом!

24.09.20 10:00

Велоклуб «Рос Агро» районної дитячо-юнацької спортивної школи, Мошоринське відділення, працює з 2007 року. За ці роки багато нагород і здобутків вибороли вихованці на чемпіонатах різного рівня. Тренер Вадим Кива підготував чемпіонів України з маутенбайку та велокросу. Під його керівництвом виховано сім майстрів спорту та 22 кандидати у майстри спорту.

Також багато вихованців велоклубу «Рос Агро» навчалися та навчаються у центрі Олімпійської підготовки «Промінь» у місті Біла Церква та в Донецькому вищому училищі ім. Сергія Бубки. Це заклади до яких відбираються найкращі спортсмени, де вони отримують підготовку національних збірних команд з олімпійських видів спорту, шляхом проведення постійно діючих навчально-тренувальних зборів, де створені умови для проживання, харчування спортсменів, належного медичного та наукового забезпечення їх підготовки, та участь спортсменів у відповідних змаганнях.

Багаторазова призерка по велокросу, велотреку і по шосе, Віра Борисюк, здобула освіту і повернулася до рідного велоклубу, який дав спортивну підготовку та путівку у життя. Працює тренеркою-викладачкою по велокросу з молодшою віковою категорією. Допоміг у виборі професії та прищепив любов до спорту її тренер Вадим Кива.

- Займатися почала з 12 років, тільки відкрилася спортивна школа, - розповідає Віра. – З того часу велоспорт став для мене життям. Навчання, змагання, нагороди, успіхи.

Одним із вагомих здобутків – на Чемпіонаті України виконала норматив майстра спорту по командній гонці на час, серед жінок і посіла І місце. Одинадцятий клас закінчила у Київському республіканському вищому училищі фізичної культури. Потім закінчила Уманський педагогічний університет, де здобула спеціальність фізичне виховання, паралельно здобула спеціальність – дошкільна освіта. Зараз працює з дітьми з 9-річного віку.

- Багато дітей бажає тренуватися, але не вистачає велосипедів, займаються по троє дітей на одному велосипеді. Не завжди всіх, хто має результат, можемо забрати на змагання. Не маємо свого транспорту і це є дуже великою проблемою взяти участь у змаганнях. У цьому питанні завжди допомагає ТОВ «Рос Агро», - ділиться пані Віра.

Про те, як вдалося розвинути такий дороговартісний вид спорту та досягати результатів розповідає тренер-викладач Вадим Кива.

- Скажу одне, що без такого потужного спонсора як ТОВ «Рос Агро» не було б нічого. Найперше, щоб тренувати дітей потрібні велосипеди, а вони коштують занадто дорого, запчастини теж не дешеві. Також генеральний директор ТОВ «Рос Агро» Роман Моцний придбав для команди якісну форму, чеського виробника. Багато питань вирішується через виконавчого директора Володимира Гетьманця, щодо забезпечення пальним та транспортом на змагання, закупівлі запчастин до велосипедів. Допомагають наші спонсори і у оздоровленні дітей, щорічно їздимо відпочивати на Дніпро. Виділяють кошти на харчування, на транспорт, забезпечують транспортом для перевезення речей. Старші їдуть на велосипедах, молодших перевозимо автомобілями. І батьки задоволені, і діти.

На питання як все розпочалося Вадим Миколайович розповів, що любов до цього виду спорту йому прищепив заслужений тренер України Олександр Заворотній. Ще коли він навчався у Кіровоградському машино-будівному технікумі, почав займатися велоспортом, був членом збірної України. Потім відійшов від спорту. Служба в армії, одружився, потрібно було забезпечувати сім’ю, працював водієм, пізніше - завгаром у селі Васине. І коли син Роман підріс, почав займатися з ним велоспортом, придбав добротний велосипед, брали участь у змаганнях, були результати. І коли Роман вже був багаторазовим чемпіоном України з маутенбайку і велокросу. Звернувся до депутатів районної ради, щоб придбали велосипед. Тоді і запропонували Вадиму Миколайовичу працювати в районній комплексній юнацько-спортивній школі. За рахунок районного бюджету придбали три велосипеди.

- Спочатку не було навіть бази, де займатися, збиралися у мене вдома або на стадіоні, - згадує Вадим Миколайович.

Пізніше з підвального приміщення школи облаштували базу, тоді й отримали першу матеріальну допомогу від ТОВ «Рос Агро» на облаштування приміщення. Коли вони побачили, що у нас є результат, взяли під свою опіку. Потім і Мошоринський сільський голова Олексій Кондратенко виділив приміщення, зробили ремонт, роздягальні, душові. І так спільними зусиллями сільські діти з задоволенням тренуються, маємо результати.

- Нас запрошують на чемпіонати світу. Днями Алла Марущук взяла участь у чемпіонат Європи 2020 з велосипедного спорту, який проходив у французькому місті Плуе і посіла 10-е місце. Це талановита дівчина, і можливо, показала б вищий результат, але проїхавши три дні у мікроавтобусі, зразу ж взяла участь у змаганнях. Часу на відпочинок та акліматизацію, а на це відводиться хоча б декілька днів, – не було. У груповій гонці серед юніорок наша вихованка Софія Шевченко фінішувала 17-ю.

Також Вадим Кива розповів, що днями у місті Кременчук відбувся чемпіонат України з велошосе, де наші велосипедисти посіли ІІІ місце. На початку серпня у місті Біла Церква відбувся Відкритий чемпіонат України по трековій програмі на шосе. Також успішно на цих змаганнях виступила наша вихованка Валентина Гораш. Вона у складі збірної Кіровоградської області стала срібною призеркою чемпіонату України. У липні на Відкритому командному чемпіонаті України у командній гонці спортсмени клубу здобули п’ять нагород. У Миколаєві на Першості міста у багатоденній гонці на шосе серед юнаків та дівчат вихованці "Рос Агро" здобули вісім нагород.

- Діти талановиті, - пишається своїми вихованцями тренер-викладач Вадим Кива. - Люблять спорт, наполегливі і відповідальні. Та важко було б розкрити талант без необхідного інвентаря, відповідних умов для тренування. Тож, радіти перемозі маємо разом з нашими спонсорами!


Записала Катерина МАТКО – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: