​Дмитро Молодченко: «Започатковані проекти активно діють і розвиваються!»

15.10.20 10:00

Неодноразово відзначалося, що Знамянський район найактивніше спрацював по залученню на територію грантових проектів Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Зокрема, створювалися кооперативи, покращувалися медичні та освітні послуги.

Як працюють спільні проекти громади влади та іноземних партнерів сьогодні, чи надають ті послуги, на які очікували, розповідає заступник голови районної ради Дмитро Миколайович Молодченко, який координував дані проекти.

- Дмитро Миколайовичу, по яких сільських радах діють проекти за підтримки ЄС/ПРООН?

- Починаючи з 2012 року вдалося реалізувати 19 великих проектів та залучити насоціально-економічний розвиток територій 5 мільйонів 687 тисяч 666 гривень. Люди побачили, що грантові програми діють, є результат, тож навчилися самоорганізовуватися, розробляти та впроваджувати громадські ініціативи.А головне те, що реалізація проектів на території району дала гарні результати, які на початку здавалися недосяжними.

У селі Казарні виконано робіт на суму 639 тисяч 300 гривень. Зокрема, для сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу Казарнянський добробут» придбано молоковоз та сільськогосподарську обслуговуючу техніку, загальна вартість склала 139 тисяч 494 гривні, з яких кошти ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» – 118 тисяч 250 гривень. Також на поліпшення медичних послуг, у Казарнянському фельдшерсько-акушерському пункті здійснена заміна вікон, вхідних дверей, кроквяної системи даху, влаштування системи організованого водозбору. Витрачено 246 тисяч 147 гривень, з яких кошти ЄС/ПРООН – 126 тисяч 690 гривень.

На покращення медичних послуг у Диківській амбулаторії загальної практики сімейної медицини витрачено 430 тисяч 329 гривень, з яких кошти МРГ – 243 тисячі 130 гривень. Виконані роботи з перепланування приміщення та здійснена заміна вікон на металопластикові. Також здійснено капітальний ремонт у Петрівській медичній амбулаторії, замінено вікна на металопластикові та утеплено фасад приміщення. Витрачено 105 тисяч 726 гривень, з яких 21 тисячу отримали від ЄС/ПРООН.

Покращено медичні послуги і в Мошоринській амбулаторії загальної практики сімейної медицини, утеплено фасад приміщення, здійснено ремонт та утеплення покрівлі на суму 598 тисяч, з яких від іноземних партнерів отримали 135 тисяч 600 гривень.

У Макариському навчально-виховному комплексі замінено вікна і двері на енергозберігаючі на суму 106,6 тисячі гривень, з яких кошти європейських партнерів склали 21 тисячу 153 гривні. Здійснено заміну вікон та дверей на енергозберігаючі у Трепівському дошкільному навчальному закладі «Веселка» на суму 320 тисяч 625 гривень, з яких кошти європейських партнерів становлять 211 тисяч 750 гривень.

Найактивніше спрацювали по Богданівській сільській раді - 2 мільйони 137 тисяч 994 гривні. В обох школах здійснені заходи по заміні вікон не енергозберігаючі на суму – 386 тисяч 974 гривні. На придбання трактора та сільськогосподарського обладнання для СОК «Поміч», яке успішно працює та розвивається на території села Богданівки витрачено 1 мільйон 364 тисячі, з яких більше мільйона - це кошти європейських партнерів, а решта – кошти членів кооперативу.

Значну фінансову підтримку на розвиток отримав СОК «Лісовичок» (с.Володимирівка), загалом залучено коштів у сумі 1 мільйон 746 тисяч 314 гривень, за які придбано холодильне обладнання з камерою об’ємом 550 куб.м., систему крапельного зрошення, мульчувач, екструдер зерновий, сучасний трактор, універсальний подрібнювач, гранулятор та фруктові контейнери, 1 мільйон 192 тисячі гривень отримали за Програмою ЄС/ПРООН, решта – кошти кооперативу.

- Чи багато кооперативів працювало в районі, і чому саме вищезазначені кооперативи були обрані для втілення проектів.

- Починаючи з 2015 року Знам’янською районною державною адміністрацією та районною радою постійно впроваджується економічний компонент Проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» із створення та підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на території району. Саме в рамках цього Проекту і було створено два кооперативи «Лісовичок» та «Поміч». Люди не поспішали об’єднуватися, розвивати спільну справу. Тож на основі цих кооперативів, ми намагалися показати людям, що основними чинниками, що спонукали сільськогосподарських товаровиробників до кооперування є, насамперед, поліпшення економічного становища усіх членів шляхом організації обслуговування, вирішення проблем зайнятості і підвищення добробуту мешканців села.Також учасники проекту вивчили роботу всіх кооперативів Кіровоградщини і підвели підсумки. Приємно відзначити те, що на обласному рівні високо оцінена була робота учасників кооперативного руху у нашому районі. Зокрема сертифікати за успішний розвиток отримали голова СОК «Лісовичок» Микола Лісков та голова СОК «Поміч» Анатолій Літовка.

- Чим на даний час займаються кооперативи і чи користуються люди їхніми послугами?

- Члени сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Поміч» придбаним трактором та сільськогосподарською технікою здійснюють обробіток землі. Основною діяльністю СОК «Лісовичок» є садівництво. Вся праця по вирощуванню саду побудована на принципах сучасної технологій вирощування садових культур. Їх соковиті і ароматні яблука відомі за межами області. Проте, члени кооперативу не зупинилися на досягнутому і з придбанням екструдера зернового, сучасного трактора, універсального подрібнювача та гранулятора надають послуги населенню. Тож, саме СОК «Лісовичок» став прикладом того, коли кооперативний рух набуває нового значення — багатофункціональності, а саме: розширення кола своєї діяльності та надання послуг членам кооперативу, які необхідні для ведення їх власних особистих підсобних господарств. Наполегливість, ініціатива та бажання рухатись вперед була оцінена Координаторами Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у Кіровоградській області, а ми зі свого боку ініціювали розгляд концепції подальшого розвитку кооперативу.

Співпраця влади і громади в рамках ЄС/ПРООН дала позитивний результат. Але хотілось би відзначив і те, що результатом роботи у проекті стали значні зміни у ставленні людей до міжнародних проектів, програм, грантів, віра людей у власні сили, можливості. Успішно проведена робота відродила бажання людей працювати на користь громади не лише прикладаючи певні зусилля, а й вкладаючи власні кошти. Одним словом в умовах реформи децентралізації, ми намагалися не лише залучати кошти іноземних партнерів, а спонукати жителів до активності, до самоорганізації, щоб не чекали, що хтось прийде і зробить, а самі розуміли, що їм потрібно для території, шукали ідеї та втілювали їх у життя.

На превеликий жаль, починаючи з 2018 року грантові проекти продовжили свою роботу лише з об’єднаними територіальними громадами або органами громадянського суспільства існуючих ОТГ, тим самим спонукаючи території до об’єднання. У зв’язку з цим, з 2018 року в реалізації вищезазначених проектів змогла взяти участь новостворена Дмитрівська ОТГ. Завдяки активній позиції сільського голови Наталії Стиркуль, депутатського корпусу нам вдалося залучити Дмитрівську ОТГ до співпраці з іноземними партнерами. Пройшовши жорстокий відбір Дмитрівська ОТГ одна із п’яти громад на Кіровоградщині, яка увійшла до ІІІ-ої когорти громад партнерів Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Завдяки участі у програмі облаштовано два спортивних майданчика сучасними вуличними тренажерами, відкрито молодіжний простір «Youth space» та Центр громадської та фізичної активності жінок-лідерок, у рамках компоненту «Покращення послуг» громада отримала сміттєвоз.Створено кооператив з переробки зерна «Зерносмак», для якого Програма DOBRE планує закупити обладнання для пекарні та виробництва макаронів.

Новостворені громади мають великий шанс стати учасниками програм іноземних донорів і залучати кошти не лише зі своїх бюджетів, а завдяки залученню міжнародної технічної допомоги з грантових проектів зможуть реалізувати свої ідеї, які працюватимуть на розвиток територій громад. Справа не з легких, яка потребує досвіду написання проектів, щоб зацікавити іноземних партнерів та плідної праці, але як показує практика попередніх років все можливо, якщо рухатися в правильному напрямку і бути справжніми господарями на своїй землі.

Тож, у майбутньому є великий потенціал іу Суботцівської ОТГ співпрацювати за грантовими пропозиціями, є багато проектів, які можна впроваджувати на території. Іноземні партнери готові співпрацювати, і вже маючи багаторічний досвід у цьому напрямку є всі можливості залучати кошти і розвивати територію!


Спілкувалася Катерина МАТКО



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: