​Трепівка – село з багатою історією та щирими людьми

28.10.20 10:00

Село Трепівка розташоване всього у 25-ти кілометрах від обласного центру. Це оазис краси та гостинності місцевих жителів. Ошатні будинки, клумби, заквітчані трояндами, піонами, чорнобривцями та ще безліччю квітів, облаштовані біля кожного будинку. Вправні господині немов змагаються між собою: у кого більше квітів, хто «дістав» екзотичнішу рослину.

Привітні трепівчани з любов′ю та особливим теплом розповідають про своє село. Так, під час спілкування з місцевими жителями я дізналася, що тут місцевість особлива. Але про все - по черзі.

Лита Могила
Лита Могила
Найдавнішим історичним об′єктом цієї території є скіфський курган Лита могила. Земляний насип серед степу із фігуркою скіфського воїна – це знакове місце, адже більше 250 років тому, саме з розкопок цього кургану, розпочалася українська археологія. Крім того, вчені вважають 1763 рік, коли почали розкопувати Литу могилу, початком становлення світової скіфології. Більшість скарбів зі скіфського кургану сьогодні зберігається в Ермітажі. Це золота діадема і ножиці для меча, із зображеннями звірів й картинами полювання, пластини із зображенням золотого орла, який був узятий за основу герба Кіровоградської області.

Вперше, про увічнення знаковості цієї місцевості, заговорив голова Кіровоградської обласної ради 2006 - 2010 років - Микола Сухомлин. А у 2009 році було вирішено спорудити пам′ятний знак. До розробок проекту був залучений заслужений архітектор України Віталій Кривенко, і роботи розпочалися. Депутат обласної ради Равіль Аглиулін сприяв реалізації цього задуму. Діючий голова обласної ради Олександр Чорноіваненко вважає цей проект одним із важливих. Неабияку роль відіграли й організаторські здібності Валерія Кальченка, який був куратором проекту та продумав усе до найменших деталей.

— Підготовка тривала років сім-вісім, — розповідає сільський голова Юрій Долинка. - Роботу виконано, і сьогодні вже насипано шестиметровий курган та встановлено скіфську бабу, як символ історичної пам′яті. Курган нагорнули технікою, ащоб тони землі тримали форму, укріпили спеціальною сіткою. Згодом, поблизу історичної пам’ятки, планують обладнати куточок відпочинку, щоб кожен подорожній міг зупинитися, засіяти курган степовими травами, обладнати трансформаторну підстанцію і стоянку для автомобілів, пробити свердловину. Вартість проекту — приблизно п’ять із половиною мільйона гривень.Можливо тут буде розроблено і новий туристичний маршрут.

Та це не всі особливості цієї місцевості. Поруч із селом Топило знаходяться витоки річки Інгулець – комплексної пам′ятки природи загальнодержавного значення. Десять тисяч років тому саме тут пролягала межа поширення найбільшого льодовика Європи, створюючи зовсім поруч два абсолютно відмінні світи. Один формувався під товщею льодовика, а інший світ вільно розвивався поруч.

Природоохоронний статус цій місцевості надано з метою охорони та збереження природного комплексу балкової мережі з численними джерелами, що дають початок річці Інгулець, та місця зростання рідкісних і реліктових видів рослин, серед яких кульбаба червоноплідна, гострокільник волосистий, а також астрагал шерстистоквітковий і хвощ великий, занесені до Червоної книги України. Є ценози осоки колхідської.

Джерело святої Параскеви
Джерело святої Параскеви
Не менш цікаву історію мають й інші села Трепівської сільської ради. У селі Доніно-Кам′янка знаходиться джерело святої Параскеви, до якого їдуть зцілюватись десятки віруючих. Зелений Гай приваблює своєю красою численних «дачників». Жителі села Копані створили власний дендрарій. Розповідати про цю місцевість можна безкінечно.

Ранкова електричка збирає багато трепівчан та жителів сусідніх сіл, які їдуть до обласного центру у справах, на роботу та навчання. Таке сполучення з Кропивницьким та Знам′янкою уже багато років є зручним, найдешевшим та надійним, адже у будь-яку погоду потяг вчасно довезе своїх пасажирів до пункту призначення.

Будівля сільської ради розташована у центрі села. У приміщенні знаходиться не тільки сільська рада, а й поштове відділення, бібліотека, будинок культури, музей. Сільський голова Юрій Олексійович Долинка постійно знаходить ідеї та проекти, які б покращили життя жителів сільської ради. Він вважає своїм обов′язком завжди допомагати людям. Опираючись на підтримку депутатського корпусу, виконавчого комітету, апарату сільської ради, вдалося вирішити низку нагальних проблем території. Спільними зусиллями освітлено вулиці села. У планах - освітлення інших населених пунктів, ремонт доріг. Відремонтовано актову залу адмінбудинку, де проходять зустрічі, концерти, працюють гуртки. Для зміцнення матеріальної бази будинку культури придбано медіапроектор, ноутбук, принтер, концертні костюми. За сприянням сільської ради, сільську бібліотеку приєднано до мережі Інтернет, придбано необхідне обладнання, книги. У приміщенні адмінбунинку працює сільський музей де облаштовано виставкові кімнати: народознавства, історії сіл, бойової слави та сьогодення.

Храм Святого Миколая
Храм Святого Миколая
На території сільської ради діють фермерські господарства, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції, здійснюють відрахування у сільський бюджет, беруть активну участь у соціально-економічному розвитку території. У Трепівці працює крамниця канцтоварів, п′ять продуктових та два господарські магазини, автокрамниця, кафе, перукарня та швейна майстерня, щовівторка розгортає торгівлю ринок.

Досягненням трепівчан та численних меценатів є відкриття новозбудованої церкви в центрі села. Олесь Довгий та Наталія Ревенко особисто опікувалися будівництвом храму Святого Миколая.

За презедентською ініціативою «Сільська медицина» побудовано та оснащено нове приміщення Трепівської амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Народний депутат Олесь Довгий тримав на особистому контролі будівництво медичного закладу. Це сучасне, комфортне приміщення для пацієнтів і медичних працівників, до якого зручно і швидко дістатись. З′явилась можливість засобами телемедицини отримати дистанційну консультацію від фахівців області. Пацієнти мають можливість відвідати терапевта, акушер-гінеколога, отримати маніпуляційні послуги, придбати необхідні ліки. Амбулаторія обслуговує населення Трепівської та Казарнянської сільських рад. Вона укомплектована сучасними діагностичними та профілактичними засобами, забезпечена новим автомобілем.

У центрі села знаходиться місцева школа. Саме тут навчаються діти із Трепівки та сусідніх сіл. За сприяння Олеся Довгого, районної та сільської рад в будівлі замінено вікна на сучасні металопластикові. У закладі працюють досвідчені вчителі, які знання, добро та тепло сердець віддають дітям. Вправно керує закладом Г.М.Довженко. Тут облаштовано комп′ютерний клас, оснащено мультимедійним обладнанням й кабінети хімії та математики. У закладі вже два роки навчання проводиться відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа». Перший та другий класи укомплектовано новими партами та оснащено сучасним комп′ютерним обладнанням. Народний депутат подарував першокласникам килим-трансформер.

Вчителі впроваджують у життя сучасні технології навчання. Власні методики використовують вчителі-методисти закладу. Саме завдяки наполегливій співпраці вчителів та учнів школа має переможців районних, обласних олімпіад та конкурсів, наукових товариств, гуртків. Випускники школи навчаються у престижних вищих навчальних закладах. Депутатка обласної ради Наталія Ревенко тісно співпрацює з навчальним закладом. За її підтримки два класи початкової школи мають шафи для одягу. Зелені насадження та місця відпочинку, що прикрашають шкільне подвір′я та село, – це теж результат її турботи. Новорічні подарунки, ялинка, вітання педагогічного колективу, допомога при першій нагоді – все це дозволяє відчувати захист та підтримку депутата обласної ради.

Окрасою села є ігровий майданчик на території дитячого садка «Веселка», який облаштовано завдяки народному депутату Олесю Довгому. Спільними зусиллями сільської та районної рад, представників Міжнародної організації ЄС/ПРООН в дитячому садочку замінено старі вікна та двері на сучасні енергозберігаючі. Колектив дитячого дошкільного закладу, завдяки злагодженій співпраці з сільською радою, створив умови для комфортного перебування там найменших жителів територіальної громади. Недарма у населених пунктах сільської ради лунає дитячий сміх, народжуються маленькі українці, які підживлюють віру у щасливе майбутнє свого села, а отже і України.

«Хто хоче – шукає можливості, хто не хоче – шукає причини», - так вважають трепівчани й шукають нові можливості для розвитку території. У таке село хочеться не тільки приїхати на екскурсію, чи відпочити душею – тут хочеться жити.


текст – Катерина Матко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: