​Золоте сузір'я: Сіячі доброго і вічного

18.01.21 10:00

Про вагомий внесок уродженців Знам'янщини на ниві народної освіти сказати сьогодні аж ніяк не зайве. І я б не розділяв цих відомих людей на місто і район. Вони просто знам'янчани. Відомі, талановиті, незабутні. Доречно згадати наших земляків, хто невтомно працював на високих керівних посадах. Скажу про трьох.

З 1971 по 1979 рік Міністерство освіти Української РСР очолював уродженець Суботців Олександр Мефодійович Маринич - доктор географічних наук, член-кореспондент АН Української РСР, професор. У 2005-2007 роках міністром освіти і науки України працював нині діючий ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, доктор педагогічних наук, професор Станіcлaв Миколайович Нiкoлaєнкo. Він - випускник Богданівської середньої школи №1 імені І.Г.Ткаченка. У період з 1944 по 1955 рік заступником міністра освітиУкраїнської РСР працював уродженець Дмитрівки Олексій Михайлович Філіпов.

Досі вважалося, що два уродженці Знaм'янщини – Івaн Гурович Ткaчeнко і Іван Семенович Каніковський за значні успіхи на ниві народної освіти удостоєні високого звання Героя Соціалістичної Праці. Додам нове... Ткаченко Іван Гурович, 1919 року народження, уродженець Цибулевого. Закінчив рідну школу і вступив на фізико-математичний факультет Кіровоградського педінституту. До війни працював учителем математики Богданівської середньої школи, яка нині носить його ім'я. Після визволення рідної території від фашистів упродовж 35 років обіймав посаду директора школи. З 1971 року Богданівська школа стала експериментальним навчальним закладом Інституту педагогіки УРСР Цього ж року відомий сільський директор став Героєм.

Каніковський Іван Семенович, 1910 року народження - с.Диківка. 1930 року, закінчив Балтське (Одеська обл.) педагогічне училище. По його закінченні працював учителем географії у Молдавській РСР - с. Бутор. До призову в армію (1939 р.) встиг закінчити три курси педінституту. Учасник фінської війни, а перший бій проти гітлерівців прийняв у Брестській фортеці. Демобілізувався 1945 року, повернувся в Молдавію. Працював інспектором, завідуючим райвідділом освіти, директором школи. З 1966 року - вчитель географії Теленештсьої середньої школи. 1-го липня 1968 року став Героєм Соціалістичної Праці. Помер 1973 року, похований у Кишиневі.

Сергієнко Надія Георгіївна народилася 3-го вересня 1923 року - селище Знам'янка. 1947 року закінчила Кіровоградський педагогічний інститут. Десять років працювала вчителем географії Мошоринської середньої школи. З 1957 року переїхала в Калмикію - м.Еліста. Через два роки була призначена на посаду директора нової міської школи №3. Під керівництвом і за ініціативи Надії Георгіївни в школі були створені, активно і плідно діяли столярна і слюсарна майстерні, кабінети домоводства, хімії, фізики, географії. За досвідом в Елісту приїздили педагоги з різних регіонів. 1968 року Н.Г.Сергієнко було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. За рік до цієї знаменної події наша землячка стала заслуженим учителем Калмицької республіки. Н.Г.Сергієнко померла 1976 року, похована в Українській Полтаві. В Елісті на Алеї Героїв встановлено барельєф відомого педагога-новатора Н.Г.Сергієнко. А середня школа №3 (тепер гімназія) носить її ім'я. Сергієнко Надія Георгіївна, уродженка Знам'янки - Герой Соціалістичної Праці! Про неї пишу вперше.

автор – Олександр Рябошапка, лауреат обласної краєзнавчої премії ім. В.Ястребова, Почесний громадянин м.Знам’янки
Матеріал із архіву редакції «Знам’янські вісті»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: