​Сім сіл для одного об`єднання

10.09.20 10:00

Можливо пізніше журналісти назвуть вибори до місцевих рад доленосними, історичними чи ще якимись, але вже сьогодні зрозуміло: на громади чекають істотні зміни. Об`єднання, яке здавалося знаходиться десь там в неозорому майбутньому, вже, як то кажуть, на порозі і лишилося зо два місяці,щоб поставити крапку: об’єднання завершилося.

Як до цього готуються самі громади,які плани,очікування і перспективи? Про це говоримо з сільським головою села Трепівки - Юрієм Долинко.

Юрій Долінко, фото - "Вісник Кіровоградщини"
Юрій Долінко, фото - "Вісник Кіровоградщини"
- Юрію Олексійовичу, як розвивається громада у площині реформи децентралізації?

- Коли десять років тому мене обирали на посаду сільського голови, у районі казали, що ця сільська рада проблемна, унікальна, специфічна і працювати буде дуже важко. А тепер можу підтвердити тільки одне – унікальна! Своїми людьми, традиціями і територіально. Сім населених пунктів, після об’їзду заміряли - 120 кілометрів. І у кожному селі люди із своїми проблемами,запитами,очікуваннями. Тож, ми дійсно маємо великі сподівання на розвиток території. Хоча й тепер не сидимо склавши руки. Маємо три шкільні автобуси, дві школи - одна опорна школа у Трепівці і ще гарний НВК у селі Топило. До речі,це перший навчально-виховний комплекс у районі. Ми тоді доклали всіх зусиль,щоб зберегти садочок і школу,нам вдалося і сьогодні пишаємося їхніми успіхами. Розвиток очікуємо у різних напрямках. Дороги, благоустрій, освіта, медицина, культура. Відкриваються великі можливості для спільних проектів, впровадження напрацювань, акумулювання коштів для дорого вартісних об’єктів. Є перспективи, а це головне, отже варто сподіватися на рух уперед. Сподіваємося і на підтримку урядовими програмами і проектами задля розвитку всіх сіл громади. На жаль,у нас немає великих бюджетоутворюючих підприємств, тож бюджет склав 5 мільйонів гривень, які використовуємо на оплату праці, харчування дітей, інші невідкладні потреби.

- Чого очікують люди від об’єднання?

- Наближення послуг. Нещодавно говорив з бабусею, а вона бідкається: «Як же добиратися за довідкою так далеко?!» А коли почула, що довідка «прийде» до неї, то заспокоїлася. Звісно, плануємо, що у Трепівці буде ЦНАП. Це, певне, першочергово. Саме з міркувань тієї бабусі, що послуги мають бути поряд. Якщо закласти всі необхідні завдання, які зможе робити центр надання послуг, то це велике полегшення для кожного мешканця. Звісно, серед наших очікувань і відновлення роботи філії Ощадбанку. Можливо для керівництва області це й виправдано, що тут нема відділення, бо людей мало, але для пенсіонерів це велика проблема.Намагалися ми вирішити, але поки що марно. Є сподівання, що об’єднана Суботцівська громада матиме більше важелів впливу.

- Яка інфраструктура сіл?

- Я вже називав наші освітні заклади, а ще є пошта, лікарня, дороги, загалом все необхідне для нормального життя мешканців, хоча все ж очікуємо розвитку, бо найбільший наш скарб – люди.

- Чи готова школа в умовах карантину, до 1-го вересня? Хто з підприємців допомагає?

- Не буду запевняти, що все-все вирішили, але школа готова до прийняття учнів в умовах карантину. Наші вчителі з початком карантину швидко зорієнтувалися, створили групи у соціальних мережах, навчилися працювати дистанційно. Тож їм під силу будь-які варіанти, немає затримок із забезпеченням вимог, які поставлені для освітян. Принагідно велика вдячність,хто не стоїть осторонь вирішення проблем шкіл, медицини, села загалом. Це Анатолій Пацеля, Федір Згривець, ТОВ «Долинське» Олександр Котов, Борис Максимов та інші.

- Як працює в умовах карантину система медичної допомоги? Чи справляється? Яка допомога потрібна?

- Нам є чим пишатися. За рахунок державного бюджету побудовано лікарню,які можуть позаздрити і міські. Діє телемедицина, встановлене нове, надсучасне обладнання, водопостачання і водовідведення, кондиціонери. Маємо професійного лікаря, інший персонал. Крім лікарні у селах діють ще чотири ФАПи. Щодо допомоги ,то я вже назвав наших благодійників, їх вклад помітний у всіх сферах життя громади.


Записала Надія Коленченко – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: