​Пам’ять про героїв вічна

05.10.20 10:00

Вересень покликав знову до школи, розсипав по шкільному подвір'ю дітвору, залив сонячним світлом класи, прикрасив трояндами та айстрами.

Шкільне подвір'я філії Володимирівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів таке ж, як і в інших загальноосвітніх навчальних закладах: затишне, і красиве. Та є одна особливість, що відразу впадає в очі. На фасаді школи розміщено панно у вигляді державного прапора. На жовто-блакитному фоні - три меморіальні плити.

Директорка школи Тетяна Михайлівна Чорна розповіла:

- Щоранку кожного з нас зустрічають поглядом ті, хто навічно викарбуваний на них, а це - М.Г.Петров, В.А.Голий, В.Й.Ярмошевич, котрі боролися і полягли за незалежність і цілісність України в наші дні.

Віктор Голий, молодий історик, розпочав у Володимирівці свою трудову діяльність. В червні 2014 пішов добровольцем на фронт. Був солдатом - зенітником 42-го Кіровоградського батальйону територіальної оборони. Героїчно загинув у бою 28 серпня 2014 року. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Віктор Ярмошевич - випускник нашої школи. До подій 2014 служив у Знам'янській лінійній міліції. Разом з братом Анатолієм став до лав Збройних Сил України, коли розпочалася антитерористична операція на Сході. Героїчно загинув у бою поблизу Донецька. Нагороджений медалями «За сумлінну службу» ІІ та ІІІ ступеня.

Микола Гаврилович Петров – ветеран Другої Світової війни, учитель, котрий віддав школі і дітям 33 роки свого життя. Гострим пером і мудрим словом, активною громадською діяльністю боровся за незалежність України в 90-і.

Всіх трьох об’єднує безмежна любов до України, почуття обов’язку і жертовність заради світлого майбутнього нашого народу. Їхні очі, що дивляться на нас мудрим, веселим, пронизливим поглядом - наша совість, яка запитує: «А що ти зробив для України?»

- Тетяно Михайлівно, як виникла ідея про увіковічнення памяті?

- Думка щодо увіковічнення пам’яті Віктора Голого виникла серед членів дитячого парламенту, коли всі разом плели маскувальні сітки. ЇЇ підхопили і вчителі, і учні. Процес виготовлення пам’ятної дошки був довготривалим… Прийшла весна 2015 року і знову сумна звістка вразила в саме серце: 21 квітня загинув Віктор Ярмошевич. Школа замовила другу дошку…

Кошти зібрали, провівши шкільний ярмарок. Восени, на велелюдному мітингу, провели урочисте відкриття в присутності матерів загиблих героїв – Олени Григорівни Голікової та Галини Андріївни Ярмошевич, братів: Сергія і Анатолія, та побратимів, однокласників, друзів, однопартійців.

- Ніколи до того не було на шкільному подвір’ї стільки люду, державних знамен, і військових стягів. Ніколи не відчували такого болю і гордості, розпачу і віри в Перемогу! Сила гніву єднала, а серця палали і увсебіч лунало: «Слава Україні! Героям Слава!», - згадує Тетяна Михайлівна.

Відповідно до рішення Знам’янської райдержадміністрації на звернення осередку партії «Свобода» за підтримки педагогічного колективу школи було встановлено меморіальну дошку в пам’ять про Миколу Гавриловича Петрова, педагога, письменника, громадського діяча. Відкриття приурочили 95-ій річниці з дня народження.

Напередодні ювілею письменника–земляка у школі проходило районне методичне об’єднання учителів української мови і літератури та шкільних бібліотекарів. Були запрошені ветерани педагогічної праці, колишні учні, однодумці по партії. Приїхав вшанувати пам’ять про талановиту і мудру людину, М.Г.Петрова, Василь Васильович Бондар, голова спілки письменників України, прозаїк, журналіст і громадський діяч.

За словами пані Тетяни, учителі–філологи району вперше почули про Миколу Петрова і познайомилися з його творами. Для багатьох - це стало справжнім літературним відкриттям.

- Ось такий поворот історії…. Учень і учитель поруч, в одному строю, але пов’язані однією метою у боротьбі за свободу і незалежність Вітчизни. Віримо, що мир в Україні настане! Хочемо вчитися і вчити майбутніх хліборобів, лікарів, інженерів; навчимо їх любити свій народ, рідну землю і разом розбудуємо Україну!, - говорить директорка школи.

Записала Катерина Матко – для сайту «Суботці.Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: